diumenge, 16 de desembre del 2012

Advent 16: julehygge

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Finestreta: una corona de Nadal d'aquelles que es pengen a les portes


Els æbleskiver en qüestió
Com crec que s'expressa prou bé ens aquests posts d'advent, el Nadal aquí tela marinera. Avui hem anat amb la família de contacte (com una segona família que també està amb l'organització d'intercanvi) i uns coneguts a fer julehygge. No volgueu saber com es pronuncia, però vol dir "hygge de Nadal". Vaja, trobar-se i passar-s'ho bé dins de casa, que a fora fot fred.

Obro parèntesis: parlant de fred, ahir i avui han estat dies molt estranyots: hi havia graus positius, per primer cop en un parell de setmanes! Fins ara, quan dèiem "set graus" s'entenia que era sota zero, ara no és tan obvi. Ja vurem quan arriba la segona onada de fred hivernal. Tanco parèntesis.

A partir del julehygge d'avui, us presento una tradició molt típica danesa, que com a mínim jo no he jugat a casa: quan es fa una trobada d'aquestes, cadascú porta un regal, en plan amic invisible. Una tonterieta, res de seriós. Llavors, es reparteixen de manera aleatòria i s'agafen daus (de sis cares, i com més n'hi hagi més divertit serà). La gent, asseguda en una taula, es va passant els daus i fent una tirada, tan ràpid com es pugui, i qui tregui un 6 canvia el seu regal per el d'un altre. Es munten unes batalles bastant èpiques entre els concursants. A mi m'ha tocat una figureta nadalenca que ara m'adono que m'he deixat a casa de la meva contact family, LOL. Mira, una excusa per tornar-hi aquests dies de Nadal.

El glögg o gløgg en qüestió
A part d'això, hi ha dos elements supertípics en aquesta mena de quedades: 1: els æbleskiver (es pronuncia èblesquiva), que són uns pastissets rodonets com una Pokéball que es mengen amb melmelada vermella i sucre fi, boníssims, i 2: el glögg, o gløgg (que es pronuncia com si empasséssis una bola de saliva molt gran), que és una beguda lila amb panses i coses a dins, que no està mal.

Bona nit, cuquis!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada