diumenge, 11 de novembre del 2012

Mortens Aften

Aquest article s'anava a escriure ahir, després de sopar, però no vaig preveure que no estaria en condicions. Saps aquells dinars de Nadal que s'acaben tard, t'embafen molt i que requereixen una bona migdiada després? Doncs clar, la migdiada va ser anar-se'n a dormir fins l'endemà. És la pega de que el sopar sigui l'àpat important del país.

I què celebràvem? Doncs el Mortens Aften (una conversa posterior ha revelat que és el "Sant Martí" danès), i té una història bastant curiosilla. Resulta que un bon dia hi havia un bon home anomenat Morten, que el perseguien (alguna trapelleria devia fer). El pobre home es va amagar en una granja, o algun lloc per l'estil, amb tan mala pata que va molestar unes oques. Aquestes es van posar a cridar, delatant-lo i provocant així la conseqüent pillada. Malasuerrrrte, Sant Martí...

Arran d'això, per venjar el sant de pega, els danesos (i de fet, uns quants més països del nord) aquest dia fan un sopar ben gros amb un ànec o una oca. El primer, suposo, d'una ronda de celebracions al voltant de Nadal, a base de sopars de postín i tal. Ja us deia que s'hi posaven d'hora!

A part d'aquesta "ànec-dota" (perdó), ara al novembre se'ns han presentat un parell de treballs a l'institut que pinten molt interessants. En lloc d'examens, fem uns quants treballs heavys que duren algunes setmanes. Ara mateix en tenim un de física/mates, que va de les forces i vectors aplicats a l'esport (quan corres, vas en bici o esquies, per exemple), que ha de durar tot el mes. L'altre és d'anglès/història i va de la Gran Bretanya a l'època de les colònies, de com es desenvolupava i especialment el cas d'Índia com a colònia britànica. Aquest dura un parell de setmanes, però és molt més intens, i per tant compta molt més a la valoració del curs.

Crec que això és tot, doncs. Ja aniré postejant la manera de celebrar el Nadal d'aquests nortenyus. Fins llavors!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada