dilluns, 13 d’agost del 2012

Cultureta (1)

Dinamarca és un país petit, però des d'un campanar no es veu el campanar veí perquè tot està a la quinta punyeta. A aquestes alçades de la pel·lícula, crec que ja va sent hora de parlar sobre els detallets i la cultura d'aquesta terra (això ocuparà uns quants posts, d'aquí a un temps ja escriuré un Cultureta 2, i anar fent)

CLIMA:  la temperatura no és gaire inferior a la catalana. Quan fa calma. El problema és el vent, que és glaçat, i té una mania insistent en posar-se't en contra quan vas en bici (l'adjectiu més simpàtic que se m'acudeix per ell és "malparit"). La pluja també és força habitual.
Ara mateix, mai no es fa realment de nit: saps al vespre, quan encara veus llum del sol a l'horitzó? Doncs així fins al matí. A l'hivern serà ben diferent, quan a les sis de la tarda ja sigui negra nit i no vegis ni un pijo...

MENJAR:  els danesos esmorzen a l'hora que es llevin, a les 12-1 dinen (el més habitual és una mica de rugbrød, un pa fosc i dens que es cobreix amb mantega i "alguna cosa més". Aquesta cosa acostuma a ser una mena de paté del qual no recordo el nom, però que no sta mal) i a quarts de set sopen (l'àpat important del dia, quan menges plats calents). Normalment, abans d'anar a fer nones es menja alguna cosa dolça, com un pastisset o alguna galeta). No diuen "bon profit" abans de començar a menjar, sinó que diuen "Tak for mad" (gràcies per l'àpat) quan acaben. I, com que el pa és tan dens, mai no suquen el plat. Cosa que enyoro enormement (sobretot quan em queda força salsa davant i me la miro, impotent...)

TRANSPORT:  aquí tothom va en bici. De nens a avis, el 99% dels danesos pedalen habitualment. El país hi dóna molt de joc: és molt pla (la muntanya [ehem ehem] més alta fa uns 150 metres) i tenen carrils bici a tot arreu, paralels a la carretera. Crec que la xarxa de transport públic és prou bona, però per la distància que s'ha de recórrer habitualment n'hi ha prou amb la bicicleta.

Collons, com ocupa això!! Només un altre detall gastronòmic: he trobat una salsa que podria competir amb la Barbamai en l'escala de les sales més delicioses que es fan i es desfan (i això és dir molt!). Es diu REMOULADE, i és un nèctar dels déus exclusivament escandinau.

Malgrat la qualitat de la cuina danesa (no sé si és a cals Nickelsen i prou, però és realment molt bona), aquesta setmana vinent els faré un bon sopar a base de pa amb tomàquet, i se van a enterá! Bon profit!!!

5 comentaris:

  1. Ei, my son!
    No saps com t'entenc amb això de no poder sucar les salses... Deu ser una tortura!
    I sobre el sopar de pa amb tomàquet que has de fer, procura trobar una mica de pa blanc, que si no no serà el mateix...
    Bon profit, dear! Kisses!
    Mom

    ResponElimina
  2. Miki,
    fer cultureta sempre està bé. Ets un bon cronista i, de la teva mà, anirem descobrint moltes coses del teu país d'acollida.
    És ben curiós constatar com "cada terra fa sa guerra" en totes i cadascuna de les activitats diàries. Quina enveja pel que fa al tema de les bicis!
    Espero en candeletes el cultureta 2, i 3,i...
    Estarem en contacte
    Rudu

    ResponElimina
  3. HEI!!
    4 cosetes..
    - Preparat per morirte a l'hivern xk serà horroros no veure el sol ja tu dic ;)
    - Leverpostej, aquest es el nom que busques per al " pate"
    - No se que és la Barbamai, pero ODIO LA REMOULADE!! ho havia de dir...
    - I per acavar... entenc perfectament el teu punt de vista sobre el vent danes... és lu pitjor que hi ha...
    hæhæhææhæhæ!

    PD: Com ha anat el cole?

    Jeg håber du har en rigtig godt tid i Danmark, jeg vil gærne at kommer me dig, men det el lidt svært.. :(
    Vi ses snart!

    ResponElimina
  4. Ei, Miki!

    De part de la Xè, que es veu que no ha sabut com enviar un comentari:

    Naltros estem enganxats a la REMOULADE, però si els gavatxos i els kartoffen saben a qui n'atribueixes el mèrit (del consum sí que els teus en són reis), ja cal que et preparis!
    Per cert, el pa amb tomàquet sobretot fes-lo amb pa torrat, que això del pa mullat fred i vermell sovint sembla força fastigós i fan cara d'ecs.

    Ja està. Petons!

    ResponElimina
  5. Buf... ahir vaig començar a, l'institut, i és una passada! Demà o diumenge, post sobre això!
    El pa amb tomàquet el farem amb pa normal, i el miraré de torrar un xic. Que ja començo a avorrir el rugbrød i el leverpostej (merci, Berta!) per dinar, que cada dia és similar Això sí, em continua xiflant la remoulade!! (també n'hi ha de no-escandinava? em van dir que era una cosa diferent)
    Cada terra fa sa guerra... (i ses salses)

    ResponElimina